Rengeteg írás szól arról mind elektronikus, mind nyomtatott formában, hogy honnan ered az El Camino hagyománya, milyen útvonalak mentén járhatjuk, milyen jelentős, illetve ismert emberek nyomába eredve, vélhetően mennyi idő alatt és milyen felszereléssel. Én is számos ilyen írást olvastam el, illetve beszélhettem is néhány szót gyakorlott túrázókkal.

Ez a sok forrás mind egyetértett abban, hogy az út értelme egyéni. Nem lehetetlen fizikai kihívás, nem a mindent megváltoztató spirituális élmény, és mára már a bűnbocsánati búcsúnak (indulgentia) sem eszköze.

Az utazás, kifejezetten akkor, ha idegen helyen, idegen nyelvterületen történik, kiváló önismereti gyakorlat. Akkor tudja meg igazán magáról az ember, hogy hogyan reagál, hogyan viszonyul a világhoz, ha a leghétköznapibb dolgok (pl. egy otthonos mellékhelység megtalálása) is komoly nehézségekbe ütközhet, a hétköznapi tevékenységeinkre is fokozott figyelmet kell fordítanunk.

A gyaloglás a normál tempónkhoz képest rendkívül sok időt ad nekünk gondolkodásra. Az a távolság, vagy az út, amit kényelmes autónkban, taxiban vagy akár tömegközlekedve megtehetünk fél óra alatt, itt egy napi kemény erőfeszítésünk eredménye lesz. Az eredmény nem fogja az erőfeszítését jutalmazni. Ma már nem kunszt megtenni 30-40km-t. Maga a sportteljesítmény sem olyan jelentős, hiszen hasonlókat egy konditerem gépein is elérhetünk, anélkül, hogy elhagynánk az utcát, ahol élünk. Máshol fogjuk megtalálni a gyaloglás jutalmát. Jól tudja ezt minden természetet szerető, de városi környezetben létező embertársam.

Úgy gondolom, néhány nappal az indulás előtt, hogy a Santiagóba vezető úton a megsemmisülés kockázata nélkül, közepes fizikai teljesítménnyel adódik lehetőség arra, hogy az ember kipróbálja magát szokatlan élethelyzetekben, és igény szerint rendet rakhasson fejében, kikapcsolódhasson mentálisan.

A bejegyzés trackback címe:

https://caminobb.blog.hu/api/trackback/id/tr111025653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BBulcsú 2009.04.07. 18:52:40

Köszönöm, a mai nap után kelleni is fog! :)
Holnap reggel új kezdet lesz!
süti beállítások módosítása